Araba kullanmak oldukça dikkat ve tedbir gerektiren bir durumken, ıslak zeminde araba kullanmak çok daha dikkatli olunması gereken bir durumdur. Sürücülerin elinde olmayan durumlar sebebiyle oluşan tehlikeler arasında bulunan yağmurlu hava, araçlar için oldukça tehlikeli olabilir. Eğer yağmurlu havada araba kullanmak zorunda kalıyorsanız almanız gereken önlemleri sizler için derledik.

Lastik değişimine genellikle kış aylarında buzlanma ve kar gibi durumlarda ihtiyaç duyulduğu düşünülse de, bu durum kesinlikle büyük bir yanılgıdır. Yağmurlu havalarda araba kullanmak için dört mevsim veya kış lastikleri diye bilinen lastiklerin kullanılması gerekir. Aksi halde çeşitli problemler ile karşı karşıya kalınabilir ve hiç istenmeyen durumlar yaşayabilirsiniz.

 Yağmurlu Havada Araba Kullanmak Tehlikeli midir?

Yağmurlu havada araba kullanma ne zaman tehlikeli olur sorusu pek çok sürücü tarafından sıklıkla sorulan bir soru haline gelmiştir. Yağmurun yolları ıslatıyor ve böyle bir tehlike oluşturuyor olmasının yanı sıra, trafiği karıştırması ve yarattığı kaos ortamı da oldukça tedirginlik vericidir. Yağmur özellikle yeni başladığı zamanlarda yani yol tamamen ıslak değilken çok daha tehlikelidir. Çünkü yağmurun ilk damlaları ile birlikte oluşan yağ ve toz karışımı asfaltın çok daha kaygan hale gelmesini sağlar. Asfaltın kaygan olması araçların tutunma gücünün azalacağı anlamına gelir. Dolayısıyla asfalt kısa süre içerisinde çok tehlikeli bir yüzeye dönüşür. Böyle havalarda en doğrusu araç kullanmamak olsa da, bazı durumlarda zorunlu olarak araç kullanmanız gerekebilir.

Yağmurlu Havada Hız Limitlerini Asla Aşmayın

Yağmurlu havada araba kullanırken hız yapmanız kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Yağmur, yol görüşünü neredeyse tamamen düşürebilir. Bunun yanı sıra trafiğinde sıkışmasına sebep olan yağmur, olumsuz bir durum ile karşılaşma riskinizi arttıracaktır. Dolayısıyla yağmurlu havalarda trafikte olduğunuzda kesinlikle hız yapmamanız ve sileceklerini her zaman kontrol etmeniz gerekir.

Yağmurlu havalarda sileceklerinizin düzgün bir şekilde çalışıyor olması çok önemlidir. Eğer sileceklerinizde bir sorun varsa ve henüz tamir ettirmediyseniz, bu şekilde kesinlikle yola çıkmamalısınız. Yağmur ile günün herhangi bir saatinde karşılaşabileceğinizi göz önünde bulundurarak, ihtiyacınız olan bakımları vakit kaybetmeden yaptırmalısınız.

Trafikteki Diğer Araçlar ile Takip Mesafenizi Arttırın

Yağmurlu havada araba kullanırken diğer araçlar ile takip mesafeniz normal havalara göre daha fazladır. Yağmur ve sisli havalarda takip mesafesi, fren mesafesi olarak hesaplanır. Bu durumu ise hızınıza göre belirlemeniz gerekir.

Örneğin 100 km hız ile yol alıyorsanız 50 metre takip mesafesi olmalıdır. Bunu öndeki bir aracın geçtiği levha, ağaç vb. gibi bir nesneyi baz alarak işaret nesnesi ile sizin aracınız arasındaki mesafenin 4 – 5 saniye olmasıyla da hesaplayabilirsiniz.

Şayet bu yapılamıyorsa en az 3 – 4 metre fren mesafesi bırakılmalıdır. Çünkü yağışlı havalarda aracın normalden daha fazla kızaklama yani kayma yapabileceğini unutmamalısınız.

Ani Fren Yapmaktan Kaçının

Yağmurlu havada araç kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli etkenlerden bir tanesi ani frendir. Fren mesafesi yağmur ile sandığınızdan çok daha uzun bir hale gelebilir. Bu gibi durumlarda ani fren hareketlerinden uzak durmalı, hızınızı kademeli olarak düşürmelisiniz.

Ani fren tehlikeli olabileceği için tercih edilmeyen bir yöntemdir. Ancak ani fren yapmanız gerekiyorsa bunu yumuşak hale getirerek yapabilirsiniz. Bunun için ise eğer aracınız düz vites ise debriyaja basılı tutarak hemen ardından frene basarak yapabilirsiniz. Otomatik vites araçlarda ise ani fren önce yumuşak şekilde frene basılarak ardından ise daha sert frene basılarak yapılır. Ani fren kayma veya savrulma yaratabileceğinden yağışlı havalarda kaçınılmalıdır. Ani fren yapmamak için takip mesafesini korumaya çok daha fazla dikkat etmelisiniz.